O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

niedziela, 14 lutego 2010

Gęś pieczona po polsku - przepis z okolic Warszawy

Czas przygotowania ok. 30 min
pieczenie gęsi (5kg) ok. 4 godziny


foto JP




Składniki:
jedna duża gęś - ok. 5 kg,
jedna bagietka lub bułeczki pszenne,
3 średnie cebule
jedno duże winne jabłko
wątróbka drobiowa (ok. 100-150 g)
masło, oliwa z oliwek
świeży rozmaryn, 5-6 ząbków czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni. Gęś porządnie umyć, posypać solą i pieprzem.
Farsz:
Pokrojoną w kostkę bagietkę wrzucić do garnaka. Usmażyć cebukę i zeszkloną dodać do bagietki. Wątróbkę pokroić w kostkę i dodać do garnka z bagietkami i cebulką. Dodaj świeży rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
Zawartość garczka dokładnie wymieszać  nafaszerować gęś. 
Tusze wkładay do dużej brytfanny, wlewamy kilka łyżek bulionu, zgniecione ząbki czosnku i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy gęś 30 min. w piekarniku rogrzanym do 230 stopni. Po 30 minutach odlewamy wytopiony tłuszcz i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Podczas całego pieczenia polewamy gęś wytapiającym się tłuszczem.
Pieczemy ok. 3-4 godziny. Gęś jest gotowa, kiedy po przebiciu udka wypływa klarowny jasny sok.
Po upieczeniu wyciągamy farsz i układamy go wokół gęsi na półmisku. Najsmaczniejsze są plastry piersi - reszta jest raczej niejadalna :)
Do gęsi można podać czerwone wytrawne wino. 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy