O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

piątek, 1 stycznia 2010

Fileciki z soli w sosie śmietanowym z ziołami i szpinakiem

Łatwy przepis będący inspiracją podróży (motocyklem się ma rozumieć-Honda Valkyrie) do Toscanii


Danie dla dwóch osób

składniki;
jedna tusza (filet) z soli
świeży czosnek (polski)
świerzy szpinak (polski)
ryż jaśminowy (w żadnym razie z torebki !)
kwaśna śmietana (Bielucha)
mąka pszenna dobrej jakości (dziadziu Ziutek jest mistrzem świata w produkcji mąki !)

przyprawy:
sól
pieprz
suszone oregano
suszona bazylia


Filet soli podzieliłem na dwie części. Półtusze przekroiłem na pół używając do tego ostrego japońskiego noża. Półtuszkę należy dłonią przycisnąć do podłoża (deski) i bardzo ostrym nożem kroić wzdłuż półtuszki.

Skropiłem mięso kilkoma kroplami cytryny, posypałem solą, oregano i suszoną bazylią. Z jednego fileta otrzymałem 6 płaskich kawałków-pasków rybiego mięska. końcówki odciąłem i dałem Szarej (to nasza kotka)

Zwinąłem paski w rulonik i spiąłem wykałaczką tak aby się nie rozpadły.

Sos do rybki:
dwie duże łyżki mąki
oregano
sól
pieprz
śmietana (200ml)
Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać

Zwinięte kawałki rybki włożyłem do żaroodpornych naczynek i wsadziłem na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 2oo stopni Pana C.

Wcześniej ugotowałem ryż jaśminowy - jedna porcja ryżu na dwie porcje zimnej wody, stawiamy na kuchni i włączamy palnik ! jak woda odparuje ryż jest gotowy. Trzeba pilnować żeby palnik nie grzał zbyt mocno bo ryż może sie przypalić. Najlepiej "dochodzący" ryż zdjąć z palnika i przykryć garczek pokrywką – spoko ... dojdzie do miękkości poza palnikiem.

Na patelni rozgrzałem trochę oliwy (może być masło) wrzuciłem posiekany czosnek (10-20 sekund nie dłużej !) i dodałem całe liście szpinaku .. można podlać odrobiną wody ... 2-3 łyżki stołowe. Można przykryć na 1-2 minuty pokrywką, wtedy zielsko ładnie się udusi.

No i podajemy na stół ...

rybka ładnie się zapiekła w śmietanie .. podajemy w naczynku w którym się piekła
obok ryby kładziemy szpinak – powinien być twardawy
dużą łyżką formujemy ryż – na zasadzie kładźta jak chce ta
… ja dodałem kawałki pieczonego na słodko łososia … widać na zdjęciach :)

do tego białe wino, gasimy światło, zapalamy dwie świeczki i jazda bez trzymanki





PS.

Sól i pieprz musi stać na stole .. białe wino też

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy