O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

piątek, 12 lutego 2010

Łosoś w cieście francuskim - przepis mojego francuskiego kolegi

Spędziłem 5 lat pracy w firmie o francuskim kręgosłupie. Nie mogę nie zamieścić przepisu który mnie urzekł już podczas pierwszego pobytu w Paryżu.

czas przygotowania ok. 30-40 - min

Składniki:
• 300 g filetów łososia pokrojonych w grubą kostkę
• 500 g ciasta francuskiego - ja wykorzystuję mrożone gotowe ciasto z marketu
• 300 g białych części porów pokrojonych w paski
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki posiekanego koperku
• sok i paseczki skórki z cytryny
• sól, pieprz, surowe jajko do sklejenia ciasta

Jak to zrobić...

Łososia przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz skórką. Pory podsmażam na maśle, dodaję koperek, sól, pieprz. Ostudzone łączę z rybą.
Odstawić na pół godziny w cedzaku, żeby nadzienie odciekło. Ciasto trochę rozwałkować, przesypać delikatnie mąką i podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Na mniejszej części ciasta ułożyć masę rybno-porową i przykryć resztą ciasta. Brzegi posmarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i mocno skleić. Wierzch naciąć w kilku miejscach, posmarować jajem. Ułożyć na blasze na pergaminie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, dalsze 20 minut odkryte, do zrumienienia.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy