czas przygotowania ok. 30 min.
Składniki:
• 2 czerwone papryki
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• świeżo mielony czarny pieprz
• 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
• 400 g włoskiego makaronu tagliatelle
Pesto:
• pęk rukoli (ok. 2 szklanek liści)
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 1/2 szklanki oliwy
• sól
Do malaksera wrzucić rukolę z czosnkiem i orzechami, ucierać, stopniowo wlewając oliwę, posolić.
Paprykę upiec w gorącym piekarniku lub na grillu, obrać ze skórki, usunąć nasiona, osuszyć i pokroić w paski. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Makaron ugotować al dente. Gorący makaron wymieszać z sosem i paskami papryki, posypać orzeszkami, parmezanem i pieprzem. Jeśli pesto przygotowuje się ręcznie, najpierw trzeba utłuc orzechy.
Smacznego !
O mnie/About me
- Janusz Pitera
- Kraków i reszta świata, Poland
- Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz