W przepisie znajduje się porcja dla 1 osoby.
Na początek należy przygotować składniki:
1. 1 średni ogórek konserwowy pokrojony w kostkę,
2. 1/5 cebuli - pokroić w kostkę,
3. 2 marynowane grzybki - oczywiście w kostkę,
4. 2 szprotki w oleju,
5. 1 jajko,
6. Mięso 150 g(najlepiej polędwica wołowa, zmielona w maszynce do mięsa na sitku o oczkach o średnicy 3-4 mm.)
Teraz czas na mięso, po zmieleniu utworzyć kulkę i palcem wyrobić dołek na żółtko. Następnie do dołka wlać żółtko. Mięso ułożyć na środku talerza. Pokrojone składniki ułożyć na talerzu wokół mięsa.
Dekoracyjnie można talerz posypać pieprzem.
Do tatara na podajemy na stół; sól pierz, olej (lub oliwę z oliwek), magi i inne przyprawy wg. uznania – co kraj to obyczaj. Spotkałem się z tym że podawano paprykę w proszku, kapary, tymianek lub inne świeże zioła.
Oto propozycja podania:
O mnie/About me
- Janusz Pitera
- Kraków i reszta świata, Poland
- Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz