O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

niedziela, 14 lutego 2010

Walentynkowa tarta malinowa z bananami

Czas przygotowania ok. 30 minut w tym;
- pieczenie podkładu 15 min.,
- gotowanie malin z żelatyną 10 min.
- stygnięcie ... ok. 30 min w chłodnym miejscu

Składniki:

ciasto kruche (można kupić gotowe w markecie)
dwa słoiki domowej roboty powideł z malin
maliny mrożone
jeden świeży banan

Ciasto kruche upiec w okręgłej blasze wyłożonek papierem pergaminowym do pieczenia. Czaspieczenie ok. 15 min. w temp. 210 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Na dnie ciasta ułóż pokrojone w cienkie plasterki banany.
Do powideł dodać dwie łyżki stołowe żelatyny spożywczej i podgrzać do temperatury ok. 90 stopni. Nie wolno zagotować !
Wlej powidła do formy z ciastem i odstaw żeby stężało. Udekoruj wg, upodobań

fot JP


fot JP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy