Sposób przyrządzenia: Skruszałe mięso z dzika umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o bokach ok. 2 cm, włożyć do miski, dodać sól, pieprz, paprykę, kminek i dobrze wymieszać mięso z przyprawami. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz - najlepiej na noc. Następnie przyprawione mięso posypać mąką i wymieszać je starannie łyżką tak, żeby mąka dotarła do wszystkich kawałków dokładnie. Rozgrzać mocno smalec na patelni, wrzucać partiami mięso (nie za wiele na raz) i smażyć mieszając tak, aby zrumieniło się ze wszystkich stron. Zrumienione mięso przełożyć do rondla, a na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w krążki cebulę. Cebulę połączyć z mięsem, dodać 1/4 szklanki wody (lub czerwonego wina - jeśli nie podajemy dzieciom) i dusić do miękkości. W połowie duszenia (po około 40 min) dodać pozostałe przyprawy (jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy). Po ok. 30 min. dodać do mięsa obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i strąki papryki. Gdy gulasz będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić przyprawą wg uznania. Staram się nie używać Maggi i wegety albo Kucharka - można przesolić. Duszę mięso do miękkości i podaję z czerwonym winem
Sposób podania: ja kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz