O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

środa, 24 listopada 2010

Gulasz z dzika

Składniki: 50 dag łopatki (lub innego mięsa z dzika bez kości, najlepiej jeśli jest zmrożone wcześniej), 4 dag mąki, 1 cebula, 2 strąki papryki, 5 pieczarek albo suszonych grzybów, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, smalec do smażenia, po 4 ziarna jałowca i ziela angielskiego (ja rozbijam je w moździerzu), 1-2 liście laurowy, szczypta kminku, łyżeczka słodkiej papryki mielonej, przyprawa do zup, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia: Skruszałe mięso z dzika umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o bokach ok. 2 cm, włożyć do miski, dodać sól, pieprz, paprykę, kminek i dobrze wymieszać mięso z przyprawami. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz - najlepiej na noc. Następnie przyprawione mięso posypać mąką i wymieszać je starannie łyżką tak, żeby mąka dotarła do wszystkich kawałków dokładnie. Rozgrzać mocno smalec na patelni, wrzucać partiami mięso (nie za wiele na raz) i smażyć mieszając tak, aby zrumieniło się ze wszystkich stron. Zrumienione mięso przełożyć do rondla, a na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w krążki cebulę. Cebulę połączyć z mięsem, dodać 1/4 szklanki wody (lub czerwonego wina - jeśli nie podajemy dzieciom) i dusić do miękkości. W połowie duszenia (po około 40 min) dodać pozostałe przyprawy (jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy). Po ok. 30 min. dodać do mięsa obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i strąki papryki. Gdy gulasz będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić przyprawą wg uznania. Staram się nie używać Maggi i wegety albo Kucharka - można przesolić. Duszę mięso do miękkości i podaję z czerwonym winem
Sposób podania: ja kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy