O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

niedziela, 19 grudnia 2010

Szynka wieprzowa duszona - Stewed pork ham

Składniki:

· szynka - ok. 1 kg
· 1,5 łyżeczki soli
· 1 łyżka stołowa miodu
· pół łyżeczki mielonej kolendry
· po szczypcie: gorczycy i kminku, pół łyżeczki majeranku
· szczypta świeżo zmielonego pieprzu
· ew. szczypta: tymianku lub oregano
· 4 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

Wszystkie przyprawy wrzucam do moździerza i po zmieleniu lub utłuczeniu mieszam z miodem, solą i posiekanym czosnkiem. Można dodać 2 łyżki oleju. Powstałą, gęstą masą smarujemy szynkę z wszystkich stron. Wkładamy szynkę do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy, przyciskamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48 godzin, co 12 godzin, przewracając szynkę na drugą stronę. Można oczywiście używać innych zestawów ziół. Jeżeli robimy całą szynkę, to zachowujemy całą procedurę przygotowania mięsa odpowiednio zwiększając ilości przypraw. Tak przygotowaną szynkę możemy obsmażyć na szklance oleju, a następnie dodać resztę bejcy, wodę lub wywar i udusić pod przykryciem w brytfance, lub też upiec. W tym celu wsadzamy obsmażoną szynkę w brytfance do piekarnika nagrzanego do 250ºC. Po pół godzinie, gdy szynka z wierzchu się zetnie i stanie się chrupka, zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy, przyjmując 40 minut na każdy kilogram mięsa. Pod koniec zmniejszamy temp. Do 100ºC, wtedy soki w szynce rozłożą się równomiernie.


przepis wg. Pana śp. Maćka Kuronia

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy