O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

niedziela, 12 grudnia 2010

Grochówka wojskowa - Bean soup soldiers style


Składniki: 

1.5 l wywaru z kości i warzyw, 
25 dag grochu, 
30 dag ziemniaków, 
20 dkg kiełbasy, 
10 dag boczku wędzonego, 
8 dag cebuli, 
2 dag mąki, 
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego 
1 łyżeczka majeranku (można więcej) + 1 łyżeczka kminku
 
Jak przygotować:

Groch przebrać, do gotowania nadają się tylko ładne "zdrowe" fasolki. Opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku. 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy