Dla znajomych i przyjaciół przygotowałem zestawy domowych wędlin którę robię wg. starych dziadkowych receptur, których uczyłem sie od mojego śp. Taty Romana.
Jeśli chciałbyś drogi czytelniku zamówić któryś z zestawów - napisz mail@. Zamówienia przyjmuję do 15 grudnia.
Zestawy świąteczne:
Zestaw „na całego”
Kiełbasa wiejska ok. 1,5kg
Kiełbasa biała (śniadaniowa) ok. 0,5 kg
Boczek wędzony ok. 1 kg
Boczek pieczony (podwędzany) ok. 1kg
Szynka wieprzowa wędzona ok. 1 kg
Bekon z karkówki ok. 0,5 kg
Polędwica „sopocka” (schab wędzony w zimnym dymie) ok. 0,5 kg
_______________
6 kg
Cena ok. 130 zł
Zestaw „z przytupem”
Kiełbasa wiejska ok. 1,5kg
Boczek pieczony (podwędzany) ok. 1kg
Szynka wieprzowa wędzona ok. 1 kg
Bekon z karkówki ok. 0,5 kg
Słoiczek „smalczyku z cebulką i ziołami” ok. 150 ml
_______________
4 kg
Cena ok. 105 zł
Zestaw „na próbę”
Kiełbasa wiejska ok. 1 kg
Boczek pieczony (podwędzany) ok. 0,5 kg
Polędwica sopocka ok. 0,5 kg
Cena ok. 60 zł
Opis produktów i składniki:
Kiełbasa wiejska – zrobiona na bazie mięsa wieprzowego w skład którego wchodzą: karkówka, łopatka i podgardle. Stosuję tylko mięso z uboju „wczorajszego” – czyli jeden dzień przed produkcją wyrobów. Wyrób tradycyjny, mięso mielone mieszane z solą, czosnkiem, mielonym pieprzem, kminkiem i zielem angielskim. Wędzona w ciepłym dymie we własnej wędzarni opalanej drzewem olchowym i czereśniowym. Trwałość do 14 dni w temperaturze 5-6 stopni, jeśli przechowujemy w suchym przewiewnym pomieszczeniu.
Kiełbasa aromatyczna, znakomita do tradycyjnej sałatki warzywnej, aromatyczna i zdrowa.
Kiełbasa biała – zrobiona na bazie mięsa wieprzowego w skład którego wchodzą: łopatka, szynka i boczek. Stosuję tylko mięso z uboju „wczorajszego” – czyli jeden dzień przed produkcją wyrobów. Wyrób tradycyjny, mięso mielone mieszane z solą, czosnkiem, mielonym ziołowym pieprzem i majerankiem. Kiełbaska parzona, nadaje się do grillowania, gotowania, smażenia, jako dodatek do jajecznicy, białego barszczu czy żurku. Znakomita na świąteczne śniadanie !
Okres trwałości ok. 7 dni w chłodnej suchej lodówce.
Boczek wędzony i pieczony – jak pozostałe produkty pochodzi z jednodniowego uboju. Staram się wybierać sztuki chude, czyli niezbyt przerośnięte tłuszczem. Pekluję boczek w zalewie soli peklowej. Nie stosuję żadnych dodatków chemicznych.
Boczek wędzony nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania a najlepiej jako baza do wywaru dla żurku, sosów o zapachu wędzonki itp. Największa zaleta jest to że można przechowywać w lodówce nawet do 1 miesiąca lub zamrozić i użyć nawet do 3 miesięcy.
Boczek pieczony jest miękką odmianą boczku wędzonego, doskonały do kanapek, jako dodatek do sałatek, świetny do smażenia, do jajecznicy – nadaje piekny zapach. P krótkim wędzeniu, piekę boczek w picu chlebowym w osłonie termicznej żeby nie wysechł - z odatkiem ziela angielskiego, soli i liscia laurowego, goździków i pieprzu ziołowego.
Okres trwałości ok. 10 dni w chłodnej suchej lodówce.
Szynka wieprzowa wędzona - jak pozostałe produkty pochodzi z jednodniowego uboju. Pekluję małe kawałki szynki w zalewie soli peklowej, obwiązuję jedynie sznurkiem. Nie stosuję żadnych dodatków chemicznych. Wędzona w zimnym dymie we własnej wędzarni opalanej drzewem olchowym i czereśniowym. Trwałość do 14 dni w temperaturze 5-6 stopni, jeśli przechowujemy w suchym przewiewnym pomieszczeniu.
Szynka jest aromatyczna, o smaku ziołowym znakomita do tradycyjnej sałatki warzywnej i prosto na kanapki. W sklepie takich niema.
Bekon z karkówki – do tej wędliny biorę chudy karczek, sposób przygotowania identyczny jak szynki.
Polędwica „sopocka” – do wyrobu używam najlepszych kawałków schabu, pekluję w ziołach i zalewie z soli peklującej. Wędzę w zimym dymie ok. 2 dni. Polędwica jest zwarta i twarda, można kroić tak cienko jak wedliny suszone (np. włoskie prosciuto lub szynki hiszpańskie). Jest dość słona ale smaczna. Świetnie nadaje się do kanapek, jako pachnąca dymem wędzarni ozdoba dań głównych podawanych podczas świąt. Używana również przez moich przyjaciół jako przekąska do piwa.. i nie tylko.
Okres trwałości ok. 10 dni w chłodnej suchej lodówce.
W moich wyrobach nie stosuję żadnych konserwantów ni polepszaczy !
Informacje dodatkowe:
Podając ceny piszę „około”, a wynika to z faktu iż rzeźnicy przed świętami lubią podnosić ceny mięsa nawet do 30% !!! Gdyby tak się stało - moje ceny mogą wzrosnąć nie więcej niż 10% w stosunku do podanych powyżej.
Zapraszam do składania zamówień !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz