SKŁADNIKI:
· ½ lub ¾ kg mięsa cielęcego na kotlety,
· 2 – 4 łyżki oliwy z oliwek
· sól, pieprz
· szklanka esencjonalnego bulionu do duszenia i ewentualnie białe wino
Przygotowanie:
Tłuczkiem do mięsa rozbijam uważając by nie poszarpać mięsa. Kotety powinny być stosunkowo małe o rozmiarach 5 na 10 cm albo i mniejsze.
Posypuję pieprzem, pędzelkiem smaruję je oliwa i kładę na rozgrzaną patelnię. Kiedy kotleciki obsmażone SA z obu stron – a nie wolno ich przypalić – podlewam je bulionem i duszę. Można dodać ¼ szklanki białego wytrawnego wina – mięso ma bardziej wyrazisty smak.
Duszę ok. 30 minut oczywiście pod przykryciem.
Podaję z gotowanymi ziemniakami w całości i szparagami lub fasolką szparagową.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz