O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

poniedziałek, 1 października 2012

Klarowanie masła

Przygotowanie klarowanego masła to prosta czynność a przydaje się dosmażenia wielu wartościowych potraw. Nie wyobrażam sobie naleśników, smażenia ryb czy grzybów bez tego produktu. Warto więc wcześniej sklarować sobie masło. A jak klarować masło, o tym czytaj poniżej...
Masło przed klarowaniem

zdjęcie zapożyczone

Masło po klarowaniu
zdjęcie zapożyczone


Klarowanie masła polega na oczyszczeniu go z resztek białka zwierzęcego i innych zanieczyszczeń. Naszym celem jest uzyskanie jak najczystszego tłuszczu.  Pamiętajmy, że ilość masła po procesie klarowania silnie się zredukuje. Naszym kurkom wystarczą dwie, trzy łyżki. Na taką ilość wystarczy około pół kostki masła ale jeśli już przystąpiliśmy do tej, co by nie mówić, żmudnej czynności, warto się zastanowić, czy aby nie lepiej sklarować troszkę większą ilość, tym bardziej, że sklarowane masło można przechowywać dość długo.
W celu sklarowania, wrzucamy masło do rondelka (lepszy jest rondelek z rączką niż garnek, bo będziemy masło przelewać) i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy masło już się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i cały czas grzejąc zbieramy z powierzchni zawiesistą szumowinę. Jeśli mamy większą ilość masła można do tego celu wykorzystać łyżkę cedzakową. Mniejsze ilości musimy cierpliwie 'obsługiwać' łyżką lub łyżeczką. Po jakimś czasie zbierania zawiesiny powinniśmy już zobaczyć złoty płyn. Jeszcze trochę żmudnego zbierania i w naszym płynie zostanie już tylko trochę kłaczków na powierzchni. Teraz zestawiamy rondelek z ognia odczekujemy chwilę i całość, bardzo delikatnie i powoli, przelewamy do drugiego naczynia. W trakcie przelewania uważamy aby szumowiny (te z powierzchni i te które opadły na dno) zostały w rondelku. Na tym etapie możemy się posiłkować sitkiem o drobnych oczkach. Na przykład takim od herbaty. Jeśli wszystko wykonaliśmy jak należy, powinniśmy otrzymać bardzo klarowny złoty płyn. To jest właśnie sklarowane masło.
Można też wstawić masło do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80stopni i poczekać ok. 1 godzinę, odszumić i przelać do foremki. Wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje.
Zalety sklarowanego masła, czyli po co klaruje się masło
Sklarowane masło ma szereg zalet, które usprawiedliwiają żmudną czynność oczyszczania.
Po pierwsze, takie masło możemy podgrzewać do dużo wyższej temperatury niż masło zwykłe, bez obawy przypalenia. Powodem palenia się masła w dość niskiej temperaturze są cząstki białka, których właśnie się pozbyliśmy.
Po drugie, masło, a może jednak po pierwsze, sklarowane masło jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw.
Po trzecie, sklarowane masło możemy przechowywać bardzo długo. Podobno w lodówce nawet do dwóch lat ale może też stać w cieplejszych warunkach kilka tygodni.
Po czwarte, takie masło jest podobno zdrowsze od zwykłego. Według medycyny hinduskiej jest ono nawet pomocne przy chorobach serca. (nie potwierdza tego nasza medycyna, gdyż masło to głównie nasycone tłuszcze zwierzęce).
Po piąte, takie masło tworzy ładną glazurę na potrawach.
Masło Ghee (Ghi)
Ci którzy nie lubią żmudnych kuchennych czynności, mogą poszukać w sklepach indyjskiego masła Ghee (bądź Ghi). Jest to nic innego jak wcześniej sklarowane masło.  Ze względu na długą przydatność do spożycia Ghee jest w Indiach i innych krajach niezwykle popularne. W Indiach używane było podobno nawet do celów rytualnych, nie mówią o zastosowaniach medycznych.
Jak poczytać możemy sobie w wikipedii:
•             Absorpcja międzykomórkowa: ghi jest integralną częścią wielu indyjskich recept ziołoleczniczych. Najpierw smaży się dane zioło w ghi, następnie dzięki swojej lipidowej strukturze ghi ułatwia rozprowadzenie tego zioła i wszystkich jego właściwości leczniczych w organizmie. Ułatwia lipidowy transport międzykomórkowy.
•             Trawienie: Teksty Ayurvedy mówią, że ghi pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych i pomaga przez to odbudować śluz na ścianach żołądka.
•             Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghi pomaga w gojeniu się blizn po oparzeniach i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry.
•             Umysł: Mówi się, że ghi poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania -- uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.
•             Równowaga w Medycynie Indyjskiej: ghi przywraca równowagę elementów Vata i Pitta. (kontroluje ruch w ciele i umyśle, a także kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm).
•             Wierzy się, że jedzenie ghi przywraca potencję i aktywność seksualną.
No dobra, masło mamy sklarowane więc w następnym odcinku Przepis na Kurki Na Maśle. Do zobaczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy