O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

piątek, 7 grudnia 2012

Przegrzebki z grilla


Prawdziwy rarytas do przygotowania w 5 minut.
Podaję za wikipedią :):
Przegrzebek zwyczajny, przegrzebek wielki (Pecten maximus) – jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych (Pectinidae). Wysoko ceniony pod względem kulinarnym (mięso zawiera wiele żelaza), zaliczany do owoców morza. Od lat 50. XX wieku w niektórych krajach (m.in. Hiszpania, Francja, Wielka Brytania i Irlandia) ma duże znaczenie ekonomiczne.
Występuje w północno-wschodnim Atlantyku – od północnej Norwegii, wzdłuż wybrzeży Europy po Afrykę Północną. Blisko spokrewniony z nim P. jacobaeus, z którym jest często utożsamiany, żyje w Morzu Śródziemnym i w Adriatyku.
Żyje w piaszczystym, żwirowym lub mulistym dnie na różnych głębokościach – od wód bardzo płytkich po głębokie do 250 m.
Osiąga przeciętnie 10–15 cm długości, ale spotykane są osobniki o długości około 20 cm. Górna (lewa) połówka muszli jest płaska, zwykle czerwonawo-brązowa, a górna (lewa) wypukła i jasnokremowa lub brązowa. Pecten maximus odżywia się filtrując wodę. Jest hermafrodytą. Larwy planktoniczne.
Innymi słowy jest to "owoc morza" nazywane również małżą Św. Jakuba. Danie niezwykle proste w przygotowaniu i wykwintne jednocześnie.
Przegrzebki dość trudno dostać, ja moje kupiłem baz muszli w supermarkecie Auchan. Cena ? … no cóż delicje kosztują J
Moje przegrzebki posoliłem popieprzyłem i smażyłem na oliwie po 1 minucie z każdej ze stron. Skropiłem sokiem z limonki i podałem na grillowanej cukinii. Do smaku podałem sos sojowy ciemny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy