4 solone śledzie z beczki lub gotowe typu "Matjas" - ok. 50 dkg
200 ml kwaśnej śmietany
1 duża lub 2 małe cebule
połowa winnego jabłka
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
Solone śledzie trzeba moczyć ok. 12 godzin w wodzie lub z dodatkiem mleka - wtedy będą łagodniejsze. Ja używam dobrej jakości śledzi gotowych typu "Matjas". Opłukuję w wodzie, wycieram do sucha i kroję na paski 4-5 cm długości. Cebulę kroję w cieniutkie paski, a na tarce o dużych oczkach kroję jabłko. Pokrojoną cebulę mieszam dokładnie z jabłkiem. W osobnej misce mieszam śmietanę, sok z cytryny i cukier. Jeśli śmietana jest zimna trzeba dość długo ucierać żeby cukier dokładnie się rozpuścił. Śmietanę z sokiem mieszam z cebulą i jabłkiem, dodaję do pokrojonych śledzi, uprzednio dodając nieco świeżo zmielonego pieprzu i odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.
Całość ozdabiam gotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego i najlepszego w Nowym 2011 Roku !!!
O mnie/About me
- Janusz Pitera
- Kraków i reszta świata, Poland
- Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz