Składniki:
1,5 szklanki ryżu dedykowanego do risotto. Ja użyłem ryżu firmy „Kupiec”
dwie garście leśnych grzybów czyli ok. 100g
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki mocnego bulionu
parmezan lub inny twardy ser
masło, około 2-3 łyżki
jak to zrobiłem:
Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, ale nie rumienić. Cebula ma być przezroczysta i miękka.
Dodać ryż, wlać pół szklanki wina i smażyć ok. 5 min. Na dużym ogniu. Wino musi odparować.
Użyłem dobrego wytrawnego wina;
Używałem podgrzybków mrożonych które wcześniej rozmroziłem.
Gotując ryż dodawałem bulion i często mieszałem.
Całość gotowania trwała ok. 20 min. I trzeba cały czas pilnować żeby nie przypalić potrawy. Risotto może być bardziej lub mniej płynne. Ilość płynu, który wchłonie ryż bywa różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż jest gotowy, dodać parmezan, dodać grzyby, masło, zamieszać, odstawić na 10 minut i podawać.
Posypałem risotto startym parmezanem co czyni potrawę kleistą i smaczną;. Nie szczędźcie białego wina J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz