Składniki:
cała papryka -
najlepiej czerwona
mięso mielone -
cielęcina lub mieszanka cielęcego i wieprzowego mięsa
cebula, ryż,
pieczarki
oliwa z oliwek,
masło
sól i pieprz do
smaku
Paprykę dokładnie
umyłem, odciąłem górę papryki u nasady kłącza. Należy dokładnie wybrać gniazdo
nasienne papryki i wyciąć błony wewnątrz owocu.
Przygotowanie
farszy:
Na rozgrzaną oliwę
- do rozgrzanej oliwy dodałem małą łyżeczkę masła. - wrzuciłem pokrojoną
w małą kostkę cebulę. Trzeba ją tylko zeszklić, nie smażyć aby zbrązowiała bo
będzie gorzka.
Do zeszklonej cebuli dodałem mielone mięso i pokrojone w
plasterki pieczarki - wszystko smażyłem do miękkości mięsa na średnim
ogniu często mieszając.
Farsz przyprawiłem solą pieprzem i włożyłem do papryki.
Całą paprykę wraz z farszem wstawiłem
do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 minut.
Danie podawać należ
zawsze w białym wytrawnym winem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz