O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

wtorek, 24 kwietnia 2012

Papryka faszerowana/Stuffed paprika


Składniki:

cała papryka - najlepiej czerwona
mięso mielone - cielęcina lub mieszanka cielęcego i wieprzowego mięsa
cebula, ryż, pieczarki
oliwa z oliwek, masło
sól i pieprz do smaku

Paprykę dokładnie umyłem, odciąłem górę papryki u nasady kłącza. Należy dokładnie wybrać gniazdo nasienne papryki i wyciąć błony wewnątrz owocu.

Przygotowanie farszy:
Na rozgrzaną oliwę - do rozgrzanej oliwy dodałem małą łyżeczkę masła. - wrzuciłem pokrojoną w małą kostkę cebulę. Trzeba ją tylko zeszklić, nie smażyć aby zbrązowiała bo będzie gorzka.



 Do zeszklonej cebuli dodałem mielone mięso i pokrojone w plasterki pieczarki - wszystko smażyłem do miękkości mięsa na  średnim ogniu często mieszając.

 Farsz przyprawiłem solą pieprzem i włożyłem do papryki.

Całą paprykę wraz z farszem wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 minut.
Danie podawać należ zawsze w białym wytrawnym winem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy