O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

wtorek, 24 kwietnia 2012

Szynka gotowana w szynkowarze/home made boiled ham

Gotowanie domowej szynki należy do starej polskiej tradycji sięgającej 15 wieku.

Gotowanie należy do tych procesów obróbki termicznej które są najprostsze do realizacji we współczesnych warunkach pod warunkiem że pilnujemy temperatury gotowania.

W szynkowarze można przygotowywać cale mnóstwo wspaniałych wyrobów jak: boczek rolowany, mielonki, golonkę itd. w dodatku jest to czynność bardzo prosta, nie wymaga nakładów finansowych i daje mnóstwo radości przy tworzeniu własnych potraw.

DO przygotowania mojej szynki kupiłem 1,2 kg szynki wieprzowej. Pokroiłem ją w kostkę wielkości 2-3 cm. na 1kg szynki użyłem 20g soli peklowej. Peklowałem mięsko przez 24h w temperaturze ok. 10stopni Celsjusza. Trochę za krótko ale niestety Święta przyszły szybko w tym roku :)
Bardziej poprawnie powinno być 48h w temperaturze 5-6 stopni.
do peklowania można dodać majeranku, suszonej pietruszki, pieprzu lub innych przypraw wg uznania. Ja chciałem osiągnąć efekt najbardziej zbliżony do klasycznej szynki gotowanej.
Po czasie peklowania, włożyłem mięso do woreczka do pieczenia i "załadowałem: do szynkowaru. Mięso należy  bardzo ściśle ubić tak żeby pomiędzy kawałkami nie znajdowało się powietrze. Można dodać kilka łyżek rozpuszczonej w zimnej wodzie żelatyny, wtedy ta uzupełni przestrzenie pomiędzy kawałkami mięsa.
Szynkę należy gotować w garnku z wodą która swoją objętością obejmuje zawartość szynkowaru. Gotowałem 2h w temperaturze 80 stopni. myślę żę lepszy efekt można uzyskać gotując 2h w temp. 72-75 stopni. szynka będzie bardziej wilgotna i soczysta.

Szynkowar kupiłem na allegro:

http://allegro.pl/szynkowar-termometr-pojemniki-dodatki-promocja-i2022836739.html

gorąco polecam to urządzenie bo jest "w sam raz', nie za duże, świetnie zrobione i bardzo proste w użyciu, producent dodaje termometr, który jest niezbędny do mierzenia temperatury w środku i na zewnątrz szynkowaru co jest ważne podczas gotowania.

Efekt końcowy wyglądał następująco:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy