Z cyklu zupy świata mam przyjemność zaprezentować Francuską Zupę Cebulową.
Francuska zupa cebulowa jest świetnym daniem na jesienne i zimowe wieczory. Jest prosta przygotowaniu i bardzo smaczna. Podana z grzanką i serem gruere stanowi wykwintne danie dla każdego gościa.
Składniki dla 2 osób:
Dobrej jakości cebula ok. 300g
Masło klarowane 1duża łyżka
Cukier płaska łyżeczka
Mąka 1 łyżka
Tymianek suszony
Bulion warzywny 350 ml
Wino białe wytrawne 150 ml
Bułka pszenna (pół bagietki)
Ser Gruyere 2-3 łyżeczki
oliwa z oliwek Extra Vergin
pieprz biały i sól morska
W rondelku rozpuszczam masło klarowane i dodaję cukier, czekam aż cukier się rozpuści (skarmelizuje się) po czym dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Oprószam wszystko mąką i przesmażam wszystko razem często mieszając. Jak cebula zacznie się delikatnie przypalać dodaję 1/3 przygotowanego wcześniej wina i ciągle gotuję dodając stopniowo całe wino oraz suszony tymianek. Następnie zalewam cebulę wywarem Gotuję ok. 35-40 minut na małym ogniu. Doprawiam do smaku białym pieprzem i solą morską. Z bułki wykrawam plastry, obsmażam polewając je wcześniej odrobiną oliwy z oliwek. Na bułkę sypię drobno starty ser gruere i zapiekam w piekarniku pod grillem.
Po ugotowaniu zupę podaję od razu z grzankami serem. Ozdabiam szczypiorkiem lub świeżą młodą cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz