To moja ulubiona zupa z cykle "zupy świata". Choć ma wiele składników jest delikatna, wykwintna, prosta w przygotowaniu i jednocześnie elegancka i bardzo bogata w smaku. Polecam szczególnie tym którzy chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnością i smakiem.
Składniki dla 2ch osób:
Dorada patroszona (lub filet inne dobrej chudej ryby) ok. 100g
Karmazyn patroszony ok. 50g
Filet z łososia 50g
Świeże krewetki (mogą być mrożone) 4-6 sztuk
Małże 4-6 sztuk
Por (1 szt małey)
Cebula lub szalotka (mała)
Oliwa z oliwek 50 ml
Pomidory 1 szt
czosnek 2-3 szt
Koper włoski 1szt mały
Tymianek świeży 1gałązka
Natka pietruszki 1 pęczek
Koncentrat pomidorowy 1szt mała puszka
Skorka pomarańczowa 1 łużeczka
Wywar rybny 300 ml
Szafran szczypta
masło klarowane
sól morska, pieprz biały, świeża kolendra
Ryby i skorupiaki myję dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Większe kawałki ryby kroję w kostkę ok. 1cm x 1cm. Pory i cebulę kroję w paski, czosnek kroję plasterki, wszystkie warzywa wkładam do garnka i smażę na maśle klarowanym dodając jednocześnie szafran. Smażyć można również na oliwie z oliwek pilnując jednak aby składniki się nie przypaliły Pomidory sparzam pozbawiając je skórki, kroję w kostkę, zioła i przyprawy dodaję do cebuli z porami i dolewam wywar. Kiedy wszystkie składniki się połączą i zaczną gotować, dodaję ryby, małże i krewetki obrane uprzednio z pancerzy. Dolewam resztę oliwy (jeśli na części smażyłem warzywa) i gotuję wszytko pod przykryciem ok 10 minut na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu wyjmuje ryby i skorupiaki, dodają koncentrat pomidorowy i zagotowuję wywar z warzywami. Wykładam ryby na talerz i zalewam ugotowanym wywarem w Oryginale zupę podaje się na kromce pszennego pieczywa ozdobioną listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz