O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

niedziela, 14 października 2012

Węgierska Zupa Gulaszowa

Znakomita propozycja na chłodne wieczory, sycąca, smaczna zupa mogąca stanowić nawet danie główne. Podana w rondelku na podgrzewaczu ze świeczką urozmaici miło zapowiadający się wieczór.

Składniki dla 2 osób:
Mięso wołowe (np. łopatka) ok 300g
Ziemniak 1 szt
Czosnek 3-4 ząbki
Pietruszka 1 mała sztuka
Marchew 1 sztuka
papryka mix (3 kolory) po 1szt
Masło klarowane i duża łyżka
Mąka pszenna 2 łyżki
Cebula 1 szt
Wywar warzywny lub wołowy 300 ml
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka

Składniki do zacierki:
Mąka pszenna ok. 100 gr
Jajko całe
woda lub mleko na ciasto
sól, pieprz czarny, słodka papryka w proszku

Mięso kroję w drobną kostkę, oprószam mąką, solą i pieprzem i przesmażam na silnym ogniu na części masła klarowanego, aż będzie lekko miękkie. Cebulę czosnek, papryki, marchewkę, pietruszkę, oraz ziemniaki kroję w grubą kostkę i przesmażam na pozostałej części masła.  Łączę wszystkie składniki razem (mięso i warzywa) i zalewam wywarem, gotuję ok. 1,5h i dolewam wywar gdyby odparował za bardzo. Po tym jak mięso zmięknie dodaję przecier pomidorowy.
Z mąki wody (mleka), jaka przygotowuję cisato na małe kluseczki. Kluski gotuję w oddzielnym garnku i studzę przed dodaniem do zupy.
Zupę podaję z kromkami chleba pszennego ozdabiają natką z pietruszki, doprawiam solą, pieprzem i czerwoną papryką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy