Składniki:
- ok. 1,5 kg
gruszek,
- 1 kg dyni
- 5 szklanek
wody,
- 2 szklanka
octu,
- 1 szklanka
cukru,
- cynamon i
goździki dla smaku, można dodać 1 ziarenko pieprzu na słoik
Przepis jest bardzo prosty. Gruszki (kawałki dyni) myję,
obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję na ćwiartki. Z wody, octu,
cukru i przypraw na wolnym ogniu gotuję zalewę i powoli wkładam do niej owoce.
Gotuję je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Wkładam do słoików i
zakręcam stawiając denkiem do góry.
Można to zrobić prościej (ja tak wolę bo gruszki i dynia są
twardsze i możne siekać lub robić paseczki „julienne” {żulien})
Układamy gruszki oraz dynię w słoikach, następnie wlewamy
gorącą zalewę, mocno zakręcamy i stawiamy słoiki denkami do góry. Czekamy, aż
się wystudzą.
Gruszki z dynią w occie gotowe!
Powyższy przepis można wykorzystać oddzielnie dla gruszek i
dyni. W przypadku dyni sugeruję kroić mniejsze kawałki bo jest to owoc twardszy
od gruszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz