O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

wtorek, 23 października 2012

Sprawdzony przepis na gruszki (lub dynię) marynowane w occie


Składniki:
- ok. 1,5 kg gruszek,
- 1 kg dyni
- 5 szklanek wody,
- 2 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- cynamon i goździki dla smaku, można dodać 1 ziarenko pieprzu na słoik

Przepis jest bardzo prosty. Gruszki (kawałki dyni) myję, obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję na ćwiartki. Z wody, octu, cukru i przypraw na wolnym ogniu gotuję zalewę i powoli wkładam do niej owoce. Gotuję je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Wkładam do słoików i zakręcam stawiając denkiem do góry.
Można to zrobić prościej (ja tak wolę bo gruszki i dynia są twardsze i możne siekać lub robić paseczki „julienne” {żulien})
Układamy gruszki oraz dynię w słoikach, następnie wlewamy gorącą zalewę, mocno zakręcamy i stawiamy słoiki denkami do góry. Czekamy, aż się wystudzą.
Gruszki z dynią w occie gotowe!
Powyższy przepis można wykorzystać oddzielnie dla gruszek i dyni. W przypadku dyni sugeruję kroić mniejsze kawałki bo jest to owoc twardszy od gruszek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy