Składniki dla 2 osób:
Świeże pomidory 2szt
Pomidorki pellati w puszcze 1puszka
Cebula lub szalotka 1 szt
Czosnek
Bazaylia świeża
Bagietka
mleko ok. 200 ml.
Śmitanka 22% słodka 50 ml
Wywar warzywny 300 ml
Masło klarowane
sól i pieprz młotkowany
Na roztopionym maśle klarowanym (przepis na masło klarowane w innej części mojego bloga) smażę pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek aż się zeszkli. Następnie dodaję pokrojone w kostkę i pobawiwszy gniazd nasiennych pomidory oraz pomidory pellati, chwilkę przesmażam wszystko razem na maśle. Zalewam wywarem warzywnym i gotuję ok. 30-40 minut na małym ogniu powoli mieszając.
Bagietkę namaczam w mleku , odciskam nadmiar mleka i dodaję do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodają duży pęczek świeżej bazylii. Należy uważać aby nie gotować bazylii bo nabierze brzydkiego koloru i gorzkiego smaku. Po tym jak wszystkie składniki się połączą przecedzam zupę przez gęste sito. Doprawiam do smaku solą i pieprzem młotkowanym.
Podaję z grzankami i ozdabiam śmietanką polewając delikatnie powierzchnię zupy już po podaniu na talerz. Można użyć do tego celu kwaśnej śmietany robią tzw. "kleks" na środku talerza. Dekoruję zawsze świerzymi listkami bazylii.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz