Składniki dla 2ch osób:
Na zupę:
Świeże pomidory 2 szt
Ogórek 1 szt
Czosnek 2-3 ząbki
szalotki 1 szt
pęczek kolendry
Czerwona, żółta i zielona papryka
Pomidory pellati 1 puszka
Ocet winny 2-3 łyżki
Oliwa Extra Vergin 2-3 łyżki
pieprz i sól do smaku
Grzanki:
Pieczywo pszenne (bagietki)
Oliwa Extra Vergin 2-3 łyżki
Świeże pomidory i ogórka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę, pomidorki pellati i wydrążane przedtem gniazda miksuję blenderem na drobną pastę. Pozostałe warzywa kroję w kostkę i dodaję do rozdrobnionych pomidorów. Dodaję także pokrojone w kostkę (i obrane ze skórki) pomidory świeże, czosnek, ogórka, czosnek i szalotkę
Doprawiam do smaku białym pieprzem i solą, dodają oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i wstawiam całość do lodówki na ok. 1-2 godziny aby schłodzić zupę.
Bagietkę kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni skrapiając wcześniej oliwą z oliwek. Jeśli przesmażymy bułkę na patelni grillowej uzyskamy ładny wzorek.
Zupę podaję na zimno, a najładniej prezentuje się w szklance do whisy. Ozdabiam listkiem kolędry lub bazylii i podaję z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz