O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

czwartek, 11 października 2012

Hiszpańskie Gaspacho


Składniki dla 2ch osób:

Na zupę:
Świeże pomidory 2 szt
Ogórek  1 szt
Czosnek 2-3 ząbki
szalotki 1 szt
pęczek kolendry
Czerwona, żółta i zielona papryka
Pomidory pellati 1 puszka
Ocet winny 2-3 łyżki
Oliwa Extra Vergin 2-3 łyżki
pieprz i sól do smaku
Grzanki:
Pieczywo pszenne (bagietki)
Oliwa Extra Vergin 2-3 łyżki

Świeże pomidory i ogórka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę, pomidorki pellati i wydrążane przedtem gniazda miksuję blenderem na drobną pastę. Pozostałe warzywa kroję w kostkę i dodaję do rozdrobnionych pomidorów. Dodaję także pokrojone w kostkę (i obrane ze skórki) pomidory świeże, czosnek, ogórka, czosnek i szalotkę
Doprawiam do smaku białym pieprzem i solą, dodają oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i wstawiam całość do lodówki na ok. 1-2 godziny aby schłodzić zupę.
Bagietkę kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni skrapiając wcześniej oliwą z oliwek. Jeśli przesmażymy bułkę na patelni grillowej uzyskamy ładny wzorek. 
Zupę podaję na zimno, a najładniej prezentuje się w szklance do whisy. Ozdabiam listkiem kolędry lub bazylii i podaję z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy