Składniki:
Wywar warzywny (może być drobiowy) 0,5l
Biała fasola 10dkg
Seler naciowy 2 łodyżki
Cebula 1 mała
Marchewka 1 mała
Kapusta włoska – duża garść
Pomidory - 2 małe lub 1 duży
Ziemniaki 1 średniej wielkości
Zielony mrożony groszek
Oliwa z oliwek (extra Vergi)
Czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki mały pęczek
Bazyli (do dekoracji)
Fasolę zalewam zimną wodą i czekam ok. 12h godzin żeby zmiękła.
Bez moczenia proces gotowania będzie duży dłuższy. Gotuję fasolę do miękkości w
tej samej wodzie w której się moczyła. Wszystkie inne składniki kroję w kostkę
w zależności od upodobań – mniejszą lub większą. Zaczynając od warzyw najtwardszych
podsmażamy je na oliwie li odkładam do innego garnka. Pokrojone pomidory,
pozbawione skórki i gniazd nasiennych oraz kapustę dodaję pod koniec gotowania. Do garnka z warzywami dolewam bulion i gotuję ok. 5-10 minut na małym ogniu.
Należy uważać by warzyw nie przegotować. Pod koniec gotowania warzyw dodaję
fasolę i kapustę. Kiedy fasola i kapusta są „al dente” dodaję pokrojoną drobno pietruszkę i bazylię.
Nie gotuję już tych dwóch ostatnich bo ściemnieją i nie będą smaczne. Najlepiej
dodać je prze podaniem bezpośrednio na talerz. do smaku dodałem grzanki i drobno pokrojony drobno ser gruyere.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz