O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

poniedziałek, 8 października 2012

Włoska Zupa Minestrone

Składniki:
Wywar warzywny (może być drobiowy) 0,5l
Biała fasola 10dkg
Seler naciowy 2 łodyżki
Cebula 1 mała
Marchewka 1 mała
Kapusta włoska – duża garść
Pomidory - 2 małe lub 1 duży
Ziemniaki 1 średniej wielkości
Zielony mrożony groszek
Oliwa z oliwek (extra Vergi)
Czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki mały pęczek
Bazyli (do dekoracji)

Fasolę zalewam zimną wodą i czekam ok. 12h godzin żeby zmiękła. Bez moczenia proces gotowania będzie duży dłuższy. Gotuję fasolę do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyła. Wszystkie inne składniki kroję w kostkę w zależności od upodobań – mniejszą lub większą. Zaczynając od warzyw najtwardszych podsmażamy je na oliwie li odkładam do innego garnka. Pokrojone pomidory, pozbawione skórki i gniazd nasiennych oraz kapustę dodaję pod koniec gotowania. Do garnka z warzywami dolewam bulion i gotuję ok. 5-10 minut na małym ogniu. Należy uważać by warzyw nie przegotować. Pod koniec gotowania warzyw dodaję fasolę i kapustę. Kiedy fasola i kapusta są „al dente”  dodaję pokrojoną drobno pietruszkę i bazylię. Nie gotuję już tych dwóch ostatnich bo ściemnieją i nie będą smaczne. Najlepiej dodać je prze podaniem bezpośrednio na talerz. do smaku dodałem grzanki i drobno pokrojony drobno ser gruyere.

Smacznego J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy