Składniki na 2 porcje:
wywar drobiowy ok 1
sok z 1ej cytryny
szczypior 1en pęczek
imbir świeży
ostra papryczka chili
mleko kokosowe 1/2 puszki
krewetki świeże 6-8 sztuk
pomidory 2 szt
sos chili z czosnkiem
sos rybny
pierś kurczaka 1 szt
mix papryki (czerwona, żółta, zielona) po pół z każdej
kolendra
trawa cytrynowa 1 szt.
grzyby shitake świeże lub suszone
czosnek 3-4 ząbki
masło klarowane
świeże małże (choć niekoniecznie)
Piersi kurczaka kroję w paski, imbir, papryczkę chili, paprykę kolorową czosnek oraz grzyby. Czosnek zmiażdżyłem (można pokroić w cienkie plasterki). Wszystkie składniki smażę krótko na maśle klarowanym. Dodałem trawę cytrynową którą uprzednio miażdżę trzonkiem noża. przekładam wszystko do garnka i zalewam wywarem mlekiem kokosowym. Jeśli używamy mleka z puszki trzeba go porządnie wstrząsnąć przed użyciem aby zlikwidować odkładający się na dnie osad. DO zupy dodaję sos chili z czosnkiem i sos rybny. Dorzuciłem dobrze opłukane małże. Gotowałem ok. 150-20 minut. Na koniec gotowania dodałem podsmażone na maśle krewetki chociaż można je dodać do gotującej się zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Pod koniec gotowania dodaję również wyfiletowane pomidorki i posiekany szczypior i kolendrę.
Smacznego !
Przepis dzięki uprzejmości Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz