O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

sobota, 6 października 2012

Zupa Krem z Kukurydzy

Składniki:
kukurydza 250g (koniecznie mrożona)
ziemniaki 125g
wywar warzywny ok. 1l
seler naciowy (może być korzeń) 20-30g
oliwa 2-3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
mleko ok. pół szklanki
boczek gotowany w plastrach 4-5 sztuk
sól i pieprz do smaku

Część boczku grilluję na patelni i odkładam do przestygnięcia bo posłuży nam do dekoracji.
Resztę boczku mieszam z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i kukurydzą. Skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 150-160 stopni i prażę aż do miękkości ziemniaków. Jeśli używam selera korzennego, również kroję go w kostkę i dodaję do prażenia. Wyprażone warzywa zalewam wywarem i gotuję ok 1 godzinę. Dodałem pokrojony w grubą kostkę seler naciowy (jeśli nie dodałem korzenia). Po ugotowaniu ucieram wszystkie składniki blenderem i przecieram przez sito. Dolewam mleko i przyprawiam solą i pieprzem białym.
Podałem ozdabiając grillowanym boczkiem, ewentualnie liściami selera naciowego i kolendrą.
Smacznego

Przepis dzięki uprzejmości Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy