O mnie/About me

Moje zdjęcie
Kraków i reszta świata, Poland
Jestem facetem który na codzień pracuje "pod krawatem" odpoczywam w kuchni bawiąc się smakami i "konstrukcją" potraw. Kochałem gotować dla moich dzieci ale nie poddaję się i kontynuuję to co lubię ... dawać radość z jedzenia. Trzymam się w kuchni rzeczy prostych, banalnych ale nie zawsze znanych bo uważam tylko z takich można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.

piątek, 5 października 2012

Ozorki wieprzowe

Składniki na wywar:
2-3 ozorki,
pieprz ziarnisty
liść laurowy, ziele angielskie,
marchewka, pietruszka, seler (niekoniecznie).
1 duża cebula,

Składniki na sos:
1-2 małe szalotki,
ząbek czosnku
150 ml musztardy stołowej
3-4 plastry wędzonego boczku
Sól, pieprz

Jak zrobiłem wywar
Ozory przed obróbką cieplną musimy dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką . Wyciąłem gruczoły ślinowe (dwa odznaczające się punkciki znajdujące się u nasady ozora, wyglądają jak takie farfocle). Czasem udaje się kupić ozorki już wyczyszczone. Tak przygotowane ozory włożyłem do dużego garnka, zalałem posolonym wrzątkiem, wrzuciłem ziele i liść, Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie (1,5-2 godziny). 













Warzywa dodałem po ok. godzinie gotowania, żeby podczas gotowania nie rozmiękły zanadto. Nie „odszumiałem” wywaru bo nie lubię tracić smaków. Wodę można osolić solą - jak kto lubi.Ja dodałem ok. pół łyżeczki.













Po ugotowaniu ozorków, odkładam je do miski z zimną woda aby ostygły.


Jeszcze lekko ciepłe wyjmuję z wody i oczyszczam ozorek z błony zewnętrznej wtedy błonka schodzi lepiej. 









Ozorki podaję pokrojone w cienkie paski z sosem, którego przepis podaję poniżej.

Jak zrobiłem sos:
Szalotkę i czosnek posiekałem drobno i zeszkliłem na maśle klarownym (przepis w innej części mojego bloga), zmniejszam ogień na min. I dodaję grillowany boczek (można usmażyć gotowany Rezem z cebulką i czosnkiem) pokrojony w cienkie paski. Całość krótko podgrzewam i odstawiłem do schłodzenia. Tak przygotowanym sosem pokrywam odgrzane wcześniej ozorki (odgrzewam w wywarze). Można je podać na ciepło z ryżem i surówkami albo z samym sosem jako przystawkę na zimno
Pycha !
Ozory możemy przygotować dzień wcześniej, natomiast sos przed samym podaniem.
Wywar z gotowania ozorów możemy wlać w pojemniczki i  zamrozić. Potem służy mi jako baza, np. do sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga

Obserwatorzy